Wij willen niet dat de begeleiding van vluchtelingen uitbesteed wordt aan G4S.

Ingediend door sociaal werker op wo, 06/03/2019 - 15:12
werknemers caw voeren mee actie

In 2016 kregen we de zorgwekkende boodschap dat een opdracht voor een CAW in Antwerpen door het stadsbestuur op de markt werd gegooid.

De verontwaardiging was erg groot. En terecht. Iedereen verdient kwalitatieve zorg en professionele hulp. Ook de meest kwetsbaren in onze samenleving.

De geschiedenis herhaalt zich. Stad Gent heeft een project, met als opdracht begeleiding van vluchtelingen, op de markt gegooid. Het droevige resultaat is dat G4S Care en een organisatie uit Nederland dit project "krijgen". De reactie van Sara Matthieu (Groen) kan je terugvinden via de facebook pagina " Sociaal Werk Is Niet Te Koop! Daklozenopvang in Gent”.

Zij wijst onder meer op het feit dat het CAW niet reageerde op de oproep. Bedroevend als je weet waarom het CAW dit niet deed: de begeleiding die wordt aangeboden strookt niet met de visie van het CAW op kwaliteitsvolle hulpverlening. Als CAW medewerker ben ik zeer fier op de expertise die de CAW's in Vlaanderen hebben opgebouwd.

Sara Matthieu zegt ook dat het om een tijdelijke extra opdracht gaat (dezelfde reactie had Meyrem Almaci (Groen) in een interview in de weekendbijlage van De Morgen). Omdat het om een tijdelijke en extra opdracht gaat, gooien we alle principes overboord? Wablieft?

Wij zijn op 25 februari met 4 collega's vanuit Brussel naar Gent getrokken om de actie in Gent te ondersteunen. Met 175 lieten we onze stem horen: "sociaal werk is niet te koop". Punt! Wij zijn zeer kwaad. Het is not done dat dergelijke opdrachten worden uitbesteed aan winstgevende organisaties! Het is not done dat het stadsbestuur niet in dialoog ging met het CAW over het waarom deze niet intekende op deze tender (openbare aanbesteding). Het is een solidaire en warme samenleving onwaardig dat deze opdrachten worden "getenderd".

We zien wat de privatisering van de zorg als gevolg heeft binnen de ouderenzorg. Wachten wij als CAW medewerker of sociaal werker op een volgende Pano reportage vooraleer er naar ons wordt geluisterd? Een warme oproep om via Facebook of andere sociale media kanalen je verontwaardiging en kwaadheid met ons te delen! Kom de volgende acties in Gent of waar dan ook te lande mee te ondersteunen!

Annemie
CAW Brussel

Dossier